top of page

Zonnepanelen op het noorden: kan dat?

Hoe meer zon, hoe hoger de opbrengst, toch? Kun je dan wel zonnepanelen op het noorden plaatsen? Het korte antwoord daarop is: ja, dat kan. Zonnepanelen gedijen prima op het noorden. Het ene paneel is het andere niet en het enige nadeel is dat de terugverdientijd van je zonnepanelen wat langer is. In deze blog vertellen we je meer over de ins- en outs van zonnepanelen op het noorden en wat de beste oplossingen zijn. Lees meer!


Oriëntatie, dakhoek en soort licht

Bij de plaatsing van zonnepanelen moet je rekening houden met de oriëntatie, dakhoek en het soort paneel dat je gebruikt. Ze hangen allemaal met elkaar samen en de juiste combinatie zorgt voor een maximale opbrengst. Hieronder lichten we ze voor je toe:

  1. Oriëntatie

Balen dat jouw dak op het noorden ligt? Dat hoeft niet. Niet alle lichtinval is gelijk aan elkaar. Zo bestaat er direct zonlicht en indirect zonlicht. Dit wordt ook wel diffuus licht genoemd. Dat zonnepanelen alleen energie opwekken met direct licht, klopt niet. Er zijn verschillende soorten panelen met ieder hun eigen eigenschappen.


Sommige zonnepanelen zijn zo ontworpen dat ze meer energie opwekken in diffuus licht. Ideaal voor daken op het noorden. Daarnaast gaat de oriëntatie verder dan de windrichting: noord, oost, zuid en west. Staan er bijvoorbeld bomen in de buurt van je huis? Of heb je een schoorsteen of dakkapel die licht blokkeert?

  1. Dakhoek

De hellingshoek van jouw dak is misschien nog wel meer bepalend dan de oriëntatie. Zo kan een dak op het oosten met een hellingshoek van 50 graden zo’n 75% van de maximaal haalbare instraling ontvangen. Hetzelfde als een dak op het noorden met een hellingshoek van 15 graden. Als de zonnepanelen worden gemonteerd, heeft de monteur ook nog invloed op de hoek waarin de panelen komen te staan.


Verder spelen de seizoenen ook nog mee. Vaak gaan bedrijven uit van ideale situaties in de zomer. Een fatale denkfout als je het ons vraagt. Hoewel wij ook graag de zon zien schijnen op een felle zomerdag, is de realiteit dat het vaker bewolkt dat een heldere hemel is. Omdat de stand van de zon in de winter heel anders is dan in de zomer, moet je daar als zonnepanelenmonteur ook rekening mee houden.

  1. Het soort zonnepanelen

Welk soort zonnepaneel het best bij jou past, is afhankelijk van je wensen, budget, je dak en de oriëntatie. Er zijn vier soorten fotovoltaïsche zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas panelen. Ze verschillen onderling in rendement, kosten en hebben ieder een eigen toepassing. Wat ze gemeen hebben? Ze zetten zonlicht om in elektriciteit.


Tips voor zonnepanelen op het noorden

  1. Zonnepanelen op je schuur

Heb je een schuur in de tuin staan? Daar kunnen vaak ook prima zonnepanelen op! Zo maak je maximaal gebruik van je beschikbare dakruimte en combineer je verschillende oriëntaties. Om dit optimaal te laten werken heb je een multi-string omvormer nodig of zonnepanelen met micro-omvormers. Zo komt alle energie goed centraal binnen en kun jij wasjes draaien en je elektrische auto opladen!


1. Ga voor monokristallijne of glas-glas zonnepanelen

Je zag ‘m misschien al aankomen, maar met zonnepanelen op het noorden heb je veel baat bij panelen met een hoge opbrengst. Met monokristallijne en glas-glas zonnepanelen zit je goed. Polykristallijn wordt overigens ook bijna niet meer gemaakt.


2. Zonnepanelen delen

Zonnepanelen hoeven niet per se op je eigen dak te liggen. Als je zonnepanelen gaat delen, investeer je in een zonnepark. Je bezit dan wel de panelen, maar maakt gebruik van het zonnetje op een andere plek dan jouw dak op het noorden. Je krijgt eens per jaar uitgekeerd wat jouw deel in het zonnepark heeft opgewekt.


3. Laat je goed adviseren

Maximaal rendement is nog een ietwat vaag begrip. Goede zonnepanelenmonteurs denken graag met je mee en voorzien je van eerlijk advies. Zo kunnen er vaak ook zonnepanelen op je dakkapel.


4. Ga voor kwalitatieve zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een investering. Daarom zorg je er ook liever voor dat ze die investering waard zijn. Hierbij geldt: goedkoop is duurkoop. Als je panelen slechts een aantal jaar meegaan, verdien je je kosten niet of nauwelijks terug. Twee keer zonnepanelen aanschaffen van €4000 is nog steeds duurder dan één keer €6000.


Advies nodig?

We snappen dat je vragen hebt over jouw specifieke situatie. Verbreed daarom je horizon en vraag een gratis adviesgesprek bij ons aan! We staan klaar om al je vragen te beantwoorden.


Ben je al vrij zeker van je zaak? Dan kun je natuurlijk ook bij ons een offerte opvragen. Wie weet staan we binnenkort bij je op het dak!




224 weergaven

Comments


bottom of page