top of page

Zonnepanelen huren of kopen?

Zonnepanelen zijn een verstandige investering. Of we het nu over het milieu of je portemonnee hebben. Maar is het de investering waard en ga je zonnepanelen kopen of kun je ze beter huren? Lees er alles over in deze blog!


Je hele dak vol met zonnepanelen kost een aardige duit. Gemiddeld gezien is een set van 10 panelen al gauw €4500,- inclusief montage en materialen. Maar, het is ook mogelijk om zonnepanelen te huren voor een vast bedrag per maand. Of het voordeliger voor jou is om te huren of te kopen hangt af van wat je bereid bent bij de aanschaf te betalen. Op de lange termijn is het kopen van zonnepanelen voordeliger.


Hoeveel energie verbruik je nu en later?

Verderop vertellen we je concreet over de voor- en nadelen, maar vraag jezelf eerst eens af hoeveel energie je nu en in de toekomst verbruikt en hoeveel zonnepanelen je op je dak wilt. Op basis hiervan bepaal je je startinvestering en terugverdientijd. Dan weet je ook meteen of huren of kopen voor jou de juiste keuze is!


Heb je een hoog energieverbruik en wil je dat alle energie die je verbruikt van je zonnepanelen komt? Houd dan rekening met een hoge startinvestering.


Bijvoorbeeld: voor een huishouden van twee personen met een gemiddeld verbruik van 12.500 kWh, met 10 zonnepanelen, gemiddeld €4500,- voor de hele set inclusief montage, duurt het ongeveer 7 jaar om het aankoopbedrag terug te verdienen.


Houd hierbij ook rekening dat je energiebalans er over een aantal jaar misschien anders uit kan zien. Wil je elektrisch rijden? Gaan de kinderen het huis uit? Stap je over op elektrisch koken? Allemaal van invloed op je energieverbruik! Het is handig om hier alvast rekening mee te houden als je zonnepanelen op je dak wilt. Dat geldt voor zowel huren als kopen! We kunnen je natuurlijk altijd helpen met het berekenen van je energiebalans, neem daarvoor contact met ons op.


De voordelen kopen van zonnepanelen:

 1. Hoog rendement van je zonnepanelen. Alle opbrengsten per kilowattuur gaan direct naar jou, als eigenaar.

 2. Je energierekening wordt fors lager.

 3. Gekochte zonnepanelen zijn fiscaal aftrekbaar. Winning!

 4. De waarde van je huis zal ongeveer 2,5% stijgen met zonnepanelen.

 5. Zonnepanelen zijn waardevast.

 6. Vrijheid! Je zit niet vast aan een contract.

 7. Meer keuze in het type zonnepanelen, montage, bekabeling en techniek. Je kiest zelf, met wat advies van de pro’s, de beste panelen van het moment.


Kosten van het kopen van zonnepanelen

Afhankelijk van je energieverbruik en het aantal zonnepanelen verdien je binnen enkele jaren je investering terug. Inn het voorbeeld hierboven duurt dat ongeveer 7 jaar. En omdat je huis in waarde stijgt, verdien je je zonnepanelen nóg sneller terug. We rekenen het even voor je uit:


Een huis van €200.000 zal 2,56% stijgen in waarde na het aanbrengen van zonnepanelen. Dat is maarliefst €5.120,-. Dus als je set €5000,- kost dan heb je die panelen er al gelijk uit!


Het onderhoud en eventuele verzekeringen betaal je natuurlijk wel zelf als je besluit te kopen. Toch is dat vaak een lager bedrag dan het all-inclusive huren van zonnepanelen. En ga je voor goede kwaliteit zonnepanelen dan heb je nauwelijks kosten aan onderhoud. Een jaarlijkse schoonmaak is ook de moeite niet en kost daarom ook niet zoveel.


Zonnepanelen gaan vaak wel 40 jaar mee. De zonnepanelen waarmee wij werken, hebben ook standaard 25 jaar fabrieksgarantie. Dus gaat een paneel niet zo lekker? Dan kijken we wat er mis is en desnoods vervangen we ‘m!
Groene Leningen

Een mooi alternatief om de aankoop van zonnepanelen te financieren is het aanvragen van een groene lening, die vaak tegen lage rentes wordt verstrekt. Dit om de stap naar duurzame energie aan te moedigen. Over het algemeen is ook dit voordeliger dan het huren van zonnepanelen.


Een groene lening vind je bij de volgende partijen:


De voordelen huren van zonnepanelen:

 1. De enige kosten, zijn je vaste maandlasten voor de huur van de zonnepanelen.

 2. Je energierekening wordt lager.

 3. Als de omvormer vervangen moet worden (eens per 10 jaar) dan zijn de kosten voor de verhuurder.


Wat kost het om zonnepanelen te huren?

Huurprijzen van zonnepanelen lopen nogal uiteen. Gemiddeld genomen ligt de prijs rond de €40-60 euro voor een set van 10 panelen. Hoe meer panelen je huurt hoe lager de prijs per paneel uitvalt. Andere factoren die de prijs beïnvloeden:


 1. De kwaliteit van de zonnepanelen,

 2. Of je per teruggeleverde kilowattuur iets betaalt aan het verhuurbedrijf of dat de opbrengst helemaal naar jou gaat.

 3. De loopduur van het contract. Deze is meestal 10 à 15 jaar en ook van invloed op het maandelijks bedrag dat je aflost.

 4. Bij sommige aanbieders is het mogelijk verzekeringen in het maandbedrag op te nemen.


Waar moet je rekening mee houden als je zonnepanelen gaat huren?

Er zijn verschillende aanbieders voor het huren van zonnepanelen en daarmee ook verschillende dingen die in de kleine lettertjes staan. Let dus op:

 1. de kosten als je je contract vroegtijdig beëindigt. (in geval van verhuizen bijvoorbeeld),

 2. lengte van de loopduur,

 3. het soort zonnepanelen,

 4. of er een mogelijkheid is om het verbruik en de kosten hiervan te monitoren en

 5. wat de regels voor onderhoud zijn.


Dus: zonnepanelen huren of kopen?

Met het kopen van zonnepanelen, ben je op termijn goedkoper uit. Niet alleen omdat je binnen een aantal jaar het aankoopbedrag terugverdient, maar ook omdat het een fiscaal voordeel oplevert. Daarnaast stijgt de waarde van je woning. Om nog maar te zwijgen over de keuzevrijheid in panelen: jij kiest de mooiste panelen die passen bij jouw energieverbruik.


Wat betekent het dan om ‘goedkoper uit te zijn?’ Reken even mee! Een gemiddelde set van 10 panelen kost €4500,-. Tegenover huur, waar een set van 10 panelen gemiddeld 50 euro per maand kost met een looptijd van 15 jaar, wat uitkomt op een totaalbedrag van €9000,-. En we draaien ‘m nog even om: stel je gekochte zonnepanelen gaan 30 jaar mee, dan betaal je slechts €12,50 per maand.


Kan je niet in één keer de startinvestering maken? Dan is het huren van zonnepanelen een uitkomst. Eerder vertelden we al over groene leningen, die kunnen goed van pas zijn! Als je gaat huren, dan moet je zeker weten dat je de looptijd van het contract gaat volmaken. Stel je gaat verhuizen en wil je contract opzeggen dan krijg je te maken met hoge administratiekosten.


Heb je een vraag over je energieverbruik? Of wil je graag even sparren over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw huis? Neem dan contact met ons op! Je mag ons helemaal suf vragen over alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Dat vinden we alleen maar leuk! Wie weet staan we binnenkort bij je op het dak.

173 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page