top of page

Zonnepanelen onderhoud

In principe is er weinig onderhoud nodig voor nieuwe systemen, bij oudere systemen is het wel soms prettig om een volledige controle uit te voeren. Als je zonnepanelen vies zijn, is het zo dat ze minder opleveren. Zonde! Boosdoeners zijn vogelpoep, gebladerte of ander vuil. Hoewel het vaak regent in Nederland, is dat niet altijd voldoende om je zonnepanelen helemaal schoon te krijgen.

Zonnepanelen schoonmaken

Daarnaast kan het voorkomen dat vogels nestjes bouwen onder uw panelen, vervelend en ook gevaarlijk! De nestjes en vogelpoep kan voor schade aan de kabels en brandgevaar zorgen. Gelukkig is er een oplossing. Wij kunnen de nestjes verwijderen en vogelwering plaatsen.

Heeft u het vermoeden dat de kabels loszitten, is er een klapperend geluid wat lijkt op ander los materiaal? Wij kunnen dit controleren en herstellen.

Hoe vaak moet je je zonnepanelen schoonmaken?

Hoe vaak je je zonnepanelen moet schoonmaken, is afhankelijk van het weer. De eerste jaren zal de coating die op de panelen zit de panelen regelmatig schoonspoelen door regenwater. Merk je dat je opwekking afneemt dan raden we aan om tweemaal per jaar te checken of je zonnepanelen nog mooi schoon zijn. In de lente maak je de panelen klaar voor de zomer, omdat ze dan de meeste opbrengst leveren. Op het einde van de zomer check je of je panelen vrij zijn van vogelpoep en ander vuil. Laat je liever een professional checken of je panelen schoon zijn? Geen probleem! We komen graag een keer bij je langs, neem hiervoor contact met ons!

Toch liever zelf je zonnepanelen reinigen?

Maak zelf je zonnepanelen schoon met deze tips!

Tip 1: Gebruik geen schoonmaakmiddel!

Zonnepanelen hebben een speciale beschermlaag die ervoor zorgt dat regen bijdraagt aan het schoonhouden van de panelen. Schoonmaakmiddel verwijdert deze laag waardoor het gunstige effect van regen misloopt. Er is speciaal schoonmaakmiddel op de markt. Verder wil je het liefst osmose water gebruiken.


Tip 2: Maak vanaf de grond schoon

Verschillende manieren verzekeren je van een veiligere schoonmaak. Zoals een telescoop raamwisser of tuinslang. Vanaf de grond maak je het dak schoon. Geen valgevaar!

 


Tip 3: Veiligheid staat boven alles.

Bij gebruik van een ladder, gebruik dan een spanband om de ladder aan je gevel of een panlat te bevestigen. Ook kan je een hoogtewerker of steiger inschakelen om op een veilige manier je dak op te treden.

bottom of page